SYMFONIEORKEST SJOSJANIM

Christelijk Symfonieorkest Sjosjanim bestaat sinds 1996 en wordt gevormd door een groep van ongeveer 40 enthousiaste musici. Het orkest wordt sinds eind 2019 gedirigeeerd door Gerben Budding. 

Het christelijk karakter van Symfonieorkest Sjosjanim vertaalt zich in handelwijze, repertoirekeuze en sfeer van het orkest. Zo is statutair vastgelegd dat er niet op zondag gespeeld of gerepeteerd wordt. Er zal in repertoire keuze rekening gehouden worden met de mogelijke acceptatie door leden en achterban, worden er bewust ook bewerkingen van psalmen en gezangen op de lessenaars gezet en wordt desgevraagd een bijdrage geleverd aan ‘evenementen’ van de Gereformeerde Gezindte, zoals avonden van Woord&Daad.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Sjosjanim is een cd uitgebracht. Het tweede lustrum werd gevierd in 2006 met een concertserie, waaraan o.a. Klaas Jan Mulder medewerking verleende. In 2007 bracht Sjosjanim onder de titel ‘Orkestraal koraal’ een tweede cd uit met koraalgebonden muziek met van o.a. Bach, Mendelssohn, Brahms, Reger en Vaughan Williams. De derde CD werd uitgebracht in 2014, hierop zijn onder andere de Biblische Lieder van Dvorák te beluisteren.

De samenstelling is die van een compleet symfonieorkest en omvat 1e en 2e violen, altviolen, celli, bassen, fluiten, hobo’s, klarinetten, fagotten, hoorns, trompetten, trombones en pauken. 

Volg ons ook op Facebook en Instagram!


DIRIGENT 


Gerben Budding (1987) is internationaal actief als concertorganist en kerkmusicus. Ook is hij zeer actief als koor- en orkestdirigent. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding). Zijn docenten waren o.a. Reitze Smits (orgel) en Rob Vermeulen (koordirectie).

Aan aantal malen nam hij deel aan de Kurt Thomas Cursus om zich verder te bekwamen in orkestdirectie. Daar kreeg hij les van o.a. Daan Admiraal, Edmond Saveniers, Georg Grün en Martin Wright. Budding is dirigent van een aantal oratoriumkoren, vocaal ensemble Piacevole, orkest Intermezzo Gouda en het koor van de Goudse Sint Jan.

Budding is hooforganist en kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk en bespeelt daar het prachtige Moreau-orgel uit 1736. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij daarnaast verbonden aan de Utrechtse Domkerk met het beroemde Bätz-orgel uit 1831.

Als organist won hij diverse prijzen op internationale concoursen. Van zijn spel verschenen diverse CD’s.

 

KAMERORKEST


Sjosjanim kent zowel een symfonieorkest als een kamerorkest. Het kamerorkest speelt muziek die speciaal bestemd is voor orkesten met kleinere bezetting en wordt daarom regelmatig ingezet voor samenwerkingen met koren. 

De kamermuziek komt voor vanaf de Barok periode. In de Renaissance ontstond meer en meer de aandacht voor klankkleur op instrumenten. Dit was een grote stimulans voor het maken en ontwikkelen van nieuwe instrumenten. De componist ging spelen met het contrast en de verschillende klankkleuren door het samenvoegen van verschillende instrumenten. Zo werd steeds meer een orkestratie voorgeschreven door de componist. De nieuwe rijkdom aan muziekinstrumenten en haar toenemende belangrijkheid zorgde ervoor dat in de 16e eeuw veel muziek verscheen voor ensembles. In de 17e eeuw kreeg het ensemble min of meer zijn vaste bezetting. Daarbij werd het strijkorkest de vaste kern van het ensemble. Het klavecimbel trad vaak op als harmonische steun. En er waren aanvullingen van de verschillende blaasinstrumenten.


sjosjanim voor u?

Het kamerorkest en het gehele symfonieorkest werken graag mee aan uitvoeringen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.